Ensemble Parkour

Foto: Johan Westin

DET SONISKA ANSVARET…

shapeimage_2

                                                      … MED ENSEMBLE PARKOUR

Att arbeta med text ligger nära till hands för en blåsmusiker, eftersom det är just bokstavskombinationer som skapar artikulationen. Sten Sandells sätt att använda röst och text i sitt stycke utmanar blåsarens verktygspalett och skapar nytt. Textfragmentens rytmik och ljud utgör byggstenar och styrande faktorer i musikens textur, dess förtätningar och förtunningar, dess övergripande form. Stycket är en komposition som låter improviserad, en improvisation som låter komponerad.

Inom delar av den samtida musiken pågår nu en utveckling, som vi gärna deltar i, där improvisation allt oftare blir en naturlig och viktig del även i noterad musik. Gränserna mellan olika genrerna suddas ut. Den allmänna uppfattningen om musikern som endast exekutör och sällan medverkande i den konstnärliga skapandeprocessen känns förlegad och vi sträcker ut en hjälpande hand för omdefiniering av den…

Om kvartetten: Ensemble Parkour har bildats under arbetet med verket ”Det soniska ansvaret”, av Sten Sandell, och uruppfördes på Fylkingen under scenens 80-årsjubileum i november 2013. Ensemblen började som trio för att utforska klangen av blockflöjt, flöjt och saxofon tillsammans – tre blåsinstrument som är väsensskilda, samtidigt som de har nästan allt gemensamt. Under arbetet med ”Det soniska ansvaret” utökades trion till en kvartett och består nu av: Jörgen Pettersson – Saxofon, Sten Sandell – Piano och röst, Anna Svensdotter – Flöjt och My Eklund- Blockflöjter.

Förtillfället arbetar ensemblen med ett samarbete tillsammans med ensemble KROCK och finska ensemblen RANK. Tonsättaren Fredrik Grans ”Music beyond the surface”, Parkours senaste beställningsverk uruppfördes med bravur på Föreningen Svenska Tonsättares event i januari 2016.

Parkour-4979 c OK Parkour-5087 c OK Parkour-4893 c OK Parkour-5110 c OK

Med stöd av: HELGE AX:SON JOHNSSONS STIFTELSE och

Musikverket_logo_liggande_PMS_Coated

Foto: Johan Westin

En tanke på “Ensemble Parkour

Kommentarer är stängda.